Vaarroutes en vaarinfo


Jachthaven Nauerna is gelegen aan Zijkanaal D van het Noordzeekanaal, op ongeveer 3 kilometer van Zaandam en 7 kilometer van zowel Amsterdam als Beverwijk. De haven is een ideale uitvalsbasis om te varen naar de Noordzee, het Alkmaardermeer, in de Zaanstreek, de kop van Noord-Holland, Haarlem, het Spaarne, Amsterdam en het IJsselmeer.

Hieronder vindt u een aantal suggesties voor dagtochten en meerdaagse vaartochten.

BLAUWE GOLF (PROVINCIE NOORD-HOLLAND)

De provincie Noord-Holland heeft een unieke digitale vaargids. Voer één keer je bootgegevens in en krijg persoonlijk routeadvies. Je hebt alle actuele vaarinformatie bij de hand én de brugwachter weet dat je er aan komt. Handig toch? Kijk voor meer informatie op Blauwe Golf

SLOEPENNETWERK NOORD-HOLLAND

Jachthaven Nauerna is aangesloten op het Sloepennetwerk van Noord-Holland. Plan zelf je vaarttochtje met de routeplanner of download de app.

VAREN IN DE ZAANSTREEK

Op de site Zaanstreek.nl vindt u alle informatie over recreëren in de Zaanstreek. Winkelen, fietsen, eten & drinken en natuurlijk… varen! Op deze site vind u handige overzichten van terrassen aan het waterhotels en jachthavens en u kunt het magazine “Varen in de Zaanstreek” online lezen.

STAANDE MAST ROUTE ZUID

Jachthaven Nauerna is een ideaal start-, finish- of overnachtingspunt in de Staande Mast Route. Aan de overkant van het Noordzeekanaal, tegenover de haven vindt u een zogenaamd ‘dynamisch route informatie punt’ (DRIP), waar u meer informatie over de route kunt krijgen, of oriënteer u op de route op de site Varen doe je samen. U kunt een lange tocht maken naar Vlissingen, maar u kunt ook via Zijkanaal C, Spaarndam, Mooie Nel en De Liede naar de Ringvaart. U kunt dan richting westen een heel rondje maken, overnachten bij De Kagerplassen en dan via Amsterdam weer terug naar Nauerna. Of u kunt een korter rondje maken als u de ringvaart in Oostelijke richting opvaart naar de Nieuwe Meer.

STAANDE MAST ROUTE NOORD

Vanuit jachthaven Nauerna kunt u ook de Staande Mast Route in noordelijke richting volgen naar Den Helder of een rondje maken via het Alkmaardermeer en de Zaan. Let u op de bedieningstijden van de Schermersluis (deze vindt u in de kolom rechts). Via de Nauernaschevaart bent u in ongeveer 1,5 uur op het Alkmaardermeer. Voor het varen op de Zaan moet u binnenhavengeld betalen en zo’n 2,5 uur uittrekken. Bekijk voor uw vertrek de informatie over de Staande Mast Route op de website Varen doe je samen.

HOLLAND ROUTE

Vanuit Nauerna kunt u ook de zogenaamde Holland Route volgen. De Holland Route bestaat uit een netwerk van interessante plekken in Noord en Zuid Holland die te maken hebben met industrieel erfgoed, denk aan mooie gemalen, molens, oude fabrieks- en haventerreinen. Ook op de fiets (deze kunt u gratis lenen op het havenkantoor) zijn mooie tochten te maken. Bekijk bijvoorbeeld de route Zaanse Schans (24 km), IJmond, havens en sluizen (31 km) en Amsterdamse havens en zeedijken (34 km).

SPAARNDAM & RONDJE HAARLEM

Heeft u het Noordzeekanaal al eens overgestoken? Schuin tegenover jachthaven Nauerna ligt een prachtige vaarroute. U steekt het Noordzeekanaal over in zuidwestelijke richting naar Zijkanaal C. Dan komt u via Het IJ bij de Kloksluis in het prachtige plaatsje Spaarndam. Een goede plek om even aan te leggen voor een kopje koffie en deze oudste sluis van Europa eens rustig te bewonderen. Let op: de vaste schuttijden zijn van 1 april tot 1 november op zaterdag, zon- en feestdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur. De maximale doorvaart is 3,60 meter hoog, 5,85 meter breed en een diepgang van 2,00 meter (geen marifoon: GSM 06-11435130, meer info bij Stichting Kolksluis). Na Spaarndam kunt naar het oosten de Mooie Nel op die leidt naar natuurgebied De Liede. Of u houdt na Spaarndam westelijk aan en vaart dan over het Spaarne naar Haarlem. U kunt de grachten verkennen of doorvaren over het Spaarne naar het oude stoomgemaal De Cruquius. Als u daar richting westen vaart maakt u een rondje en komt u via natuurgebied De Liede uiteindelijk weer terug in Spaarndam.

ANWB WATERKAARTEN

De ANWB plaatst regelmatig mooie routes in de Waterkampioen en verkoopt ook waterkaarten en -gidsen met routes die langs Nauerna gaan. De ANWB Waterkaarten App is ook een aanrader. Hierop vind u locaties van jachthavens, vaarwegen, openingstijden van bruggen en sluizen, posities en informatie van niet beweegbare bruggen. U voert uw bestemming in en de app presenteert direct de vaarrichting, DTG, ETA en SPD. En het mooie is: hij werkt ook offline. Download hem hier: ANWB Waterkaarten App

BRUGGEN, SLUIZEN & VAARINFO

Bedieningstijden van de Nauernasche brug en de Schermersluis: Brug- en sluistijden
De kleinere sluizen in de Zaanstreek worden geopend door vrijwilligers. Als u met uw bootje door deze sluis wilt varen, kunt u een van deze vrijwilligers bellen om een afspraak te maken. De telefoonnummers van de vrijwilligers vindt u op de sluizen zelf.
Gemeente Zaanstad: Bedieningstijden bruggen
Alle landelijke bedieningstijden, scheep- en zwenwaterberichten, waterstanden, enzovoort, vind u bij de Rijksoverheid: Vaarweginformatie

WEER EN WIND INFORMATIE

Buienradar.nl
KNMI: meerdaagse weersvoorspelling
Radarbeelden onweer in Europa
Windkaart van Windfinder.com
Windschaal omrekenen met Windconverter

GETIJ INFORMATIE EN INTERNATIONALE WATERDATA

Nederland: Rijkswaterstaat
België: Vlaamse Hydrografie
Denemarken: Danmarks Meteorologiske Institut
Duitsland: Bundesambt für Seeschiffahrt und Hydrographie
Engeland: BBC shipping forecast and tide tables
Frankrijk: Service hydrographique et océanographique de la marine
Noorwegen: Norwegian Mapping Authority
Portugal: Institutio Hidrográfico Marinha Portugal
Spanje: Puertos del Estado