Blauwe vlag 2018


Voor het vijfde jaar op rij heeft jachthaven Nauerna de Blauwe Vlag gekregen. De blauwe vlag is een kwaliteitskeurmerk voor schone en veilige jachthavens en stranden. Havenmeester Pepijn Doeswijk is erg blij met de toekenning: “Voor de toekomst van de watersport moeten we nu actie ondernemen. Ook kleine dingen helpen. Afval scheiden, een zeil onder het schip leggen als je gaat schuren zodat de verfresten niet in de bodem en in het water terechtkomen.  Ik geniet elke dag van het werken in de natuur en ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen dat ook kunnen.”

Jachthaven Nauerna volgt de ontwikkelingen op het gebied van milieu op de voet en de havenmeester ziet nog veel mogelijkheden om groener te worden: “Zo zou ik graag een Seabin in de haven willen of zelf stroom opwekken op basis van trage stroming van het water, nog niet alles is uitontwikkeld of betaalbaar, maar dit is wel de toekomst.”

Vernieuwen is een constante bezigheid voor de havenmeester en zijn medewerkers. Sinds Doeswijk in 2012 de haven overnam, is er elk jaar wel iets verbouwd of opgeknapt. De laatste toevoeging zijn zijsteigers. Doeswijk: “We merkten dat er veel vraag was naar luxe ligplaatsen waar men geheel langzij ligt en dus gemakkelijker op de boot stapt. Dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Holland konden we dat realiseren.” Bezoekers die een aantal jaar niet op de haven zijn geweest, zijn vaak verrast door alle veranderingen, “dat zie ik als een groot compliment”, aldus de havenmeester.

Op de feestelijke bijeenkomst 3 mei op jachthaven Uitgeest kregen havens die door de jaarlijkse keuring van de Blauwe Vlag zijn gekomen het certificaat overhandigd. Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.